OSIVA LÉČIVÝCH ROSTLIN - STÉVIE

  1. STÉVIE SLADKÁ

    STÉVIE SLADKÁ

    cena: 46,- Kč

    Přidáno
    Bíle kvetoucí světlomilná tropická letnička (při správném zimování lze udržovat jako trvalku) s doloženými léčivými účinky a vysokou sladivostí (250 - 300x sladší než sacharóza). Látka v ní obsažená - glykosid - je stálý za tepla, nemění pH a nekvasí. Využívá se čerstvá i sušená.
    Nekalorické sladidlo pro tekutiny i pokrmy
    Stevie zvyšuje produkci inzulínu a tím napomáhá ke snížení projevů cukrovky (diabetes mellitus II.)
    Snižuje projevy pálení žáhy
    Zlepšuje trávení
    Ústní voda k výplachům nebo žvýkání lístků - omezuje zápach z úst, pomáhá v prevenci kazivosti zubů i paradentózy, má antibakteriální a protivirový účinek
    Pár kapek koncentrátu na vatičce k potírání poštípaných míst či hojících se ran, akné či ekzémů - uklidňující a hojivý účinek
    Snižuje únavu a únavový syndrom
    Snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích

    Zpracování:
    Sušení : na vzdušném suchém místě, nejlépe části rostlin zavěsit a následně po dokonalém vysušení rozdrtit.

    Za čerstva : výluhy a extrakty (1 kapka extraktu = 1 větší kostka řepného cukru) , kterými přislazujeme tekutiny a pokrmy (vhodné i do těst) nebo lze lístky, ale také části rostliny, přímo přidávat do tekutin i pokrmů (nařezané na menší kousky) a konzumovat. Nebo vývar z byliny nebo najemno rozdrcené lístky bez řapíků.

    Pěstování: Vhodná pro pěstování v nádobách na větrem chráněných stanovištích. Snáší letnění, ale lépe roste ve skleníku či fóliovníku. Pod 10 °C zastavuje růst a při 50 °C rostlina vadne. Zaštipování vrcholových výhonů podporuje větvení a obrůstání. Výhony lze již sklízet jakmile dosáhnou 40 - 50 cm a krátíme je na 20 cm, další sklizeň může následovat za 2 - 3 měsíce, v závislosti na přírůstcích. V případě pěstování ve skleníku stévie rychleji obrůstá. Z jedné rostliny lze získat až 0,5 kg sušeného materiálu. Na podzim listy žloutnou a opadají.

    Přezimování: Rostlinu sestřihneme po opadání listů na 10 - 15 cm nad zemí a zimujeme ve vzdušné místnosti při teplotě 8 - 14 °C, substrát by neměl úplně vyschnout. Přezimují jen kořeny. Rostlina při zimování vytváří v půdě mnoho nových výhonů, proto je vhodné ji na jaře přesadit do větší nádoby . Po vyrašení prvních výhonů začínáme přihnojovat.
    II. - III.V.VII. - X.

DALŠÍ ZBOŽÍ:


MRKEV OBECNÁ
ANETA F1


KAPUSTA HLÁVKOVÁ
ARKTA - ozimá


ŠPENÁT
ZIMNÍ OBR


KEDLUBEN MODRÝ RANÝ
BLANKYT - PROFI BALENÍ


PAPRIKA ZELENINOVÁ
AMÁLKA


PAPRIKA ROČNÍ
JALAHOT F1


TYKEV CUKETA
JEDLÉ KVĚTY


SULKA - K 500 ml


ŘEDKVIČKA
SAXA BIO


PODKVĚTINÁČ ČOKOLÁDOVÝ
TULIPÁN 26 cm


POVÍJNICE NACHOVÁ
RED PICOTEE


MACEŠKA ZAHRADNÍ
LORD BEACONSFIELD


PAPRIKA PÁLIVÁ
DE CAYENNE


CIBULE JARNÍ
GLOBO


CIBULE JARNÍ
GLOBO


KVĚTÁK
VERONICA F1


SHII TAKE
KOLÍČKY 250 ml


ASTRA ČÍNSKÁ PIVOŇKOVITÁ
JANINA


ZELÍ HLÁVKOVÉ
MURDOC F1


TRUHLÍK HLADKÝ 50 CM
TERACOTA



Copyright © 2004-2020, www.osiva.cz - Ing. Olga Šmaková